Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Yaşadığımız dijital çağda küçük veya büyük tüm işletmeler hedef kitleleriyle iletişim kurmak, markalarını tanıtmak ve 7/24 ulaşılabilir olmak için sosyal medya mecralarında doğru bir sosyal medya yönetimi ile aktif rol almak zorundalar.

Sosyal medya hesabı olan herkesin kendini sosyal medya uzmanı zannettiği bu dönemde işletme hesaplarınızın yönetimini mutlaka bu işin uzmanlarına bırakmalısınız.

Sosyal medya uzmanları hesap yönetimi yaparken nelere dikkat ediyor? Hangi aşamaları uyguluyor? Hadi gelin detaylıca inceleyelim.

1.Brief Çözümleme

İşletme hesabınızın yönetimi için dijital bir ajansın kapısını çaldınız ya da konkur açarak dijital ajanslardan strateji planı oluşturmasını istediniz. Öncelikle markanızı, hedef kitlenizi, dijital hedeflerinizi, amacınızın ne olduğunu, markanızın karakterini, rakiplerinizin kim olduğunu açıklayan briefi ajansa iletmelisiniz. Sosyal medya uzmanı bu briefi doğru bir şekilde çözümledikten sonra ilerleyen çalışmalarda sosyal medya yönetimi için nasıl bir yol izleyeceğinin taslak planını oluşturur.

2.Marka ve Rakip Analizi

Brief çözümlendikten sonra sosyal medya uzmanının yapacağı ilk analiz markanın, sosyal medyadaki durumunu inceleyip markanın eksik ve yanlış yönlerini tespit etmektir.  Yapılması gereken diğer analiz ise rakip markaların sosyal medyadaki durumlarını incelemektir.

İncelenmesi gerekenler:

-Markanın sosyal medyadaki takipçi/hayran/abone sayısı.

-Sosyal medya mecralarında günde/haftada kaç paylaşım yapıldığı.

-Günlük/aylık takipçi artış oranı. (Burada Boomsocial size yardımcı olacaktır.)

-Nasıl iletişim yaptıkları.

-Moderasyonun nasıl yapıldığı.

3.Dijital Strateji Planı Hazırlama

Sosyal medya uzmanı tarafından brief çözümleme, rakip ve marka analizi yapıldıktan sonra hazırlanan dijital strateji planı, sosyal medya yönetiminin nasıl yapılacağını anlatır. Bu aşamada neler yapılmalıdır? İnceleyelim.

Hangi mecralarda iletişim yapılacağı, ana kanalınızın hangisi ya da hangileri olacağı belirlenmelidir.

Günde/haftada kaç içerik paylaşımı yapılacak, konu başlıkları neler olacak belirtilmelidir.

Kampanya dönemlerinde hangi hashtagler kullanılarak kampanya çalışması yapılacağı planlanmalıdır.

İçeriklerde hangi iletişim dili kullanılacak, hedef kitleye nasıl seslenilecek belirlenmelidir.

Olası krizler saptanmalı ve kriz oluştuğu zaman online kriz yönetiminin nasıl yapılacağı bu aşamada mutlaka saptanmalıdır.

Moderasyonun nasıl yapılacağını, nelere dikkat edileceği belirlenmelidir.

Bu maddelerle ilgili örnek çalışmalar dijital strateji planı sunumuna mutlaka eklenmelidir.

Sosyal medya yönetimine başlamadan önce yapılması gerekenleri inceledik şimdi de sosyal medya yönetimi sırasında neler yapmamız gerektiğini inceleyelim.

 

\"\"

-İçerik Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?

Markanıza, hedeflerinize ve hedef kitlenize uygun içerik hazırlamak doğru bir sosyal medya yönetimi sağlar. İçerik yazarken seçtiğiniz kelimelerin, kurduğunuz cümlelerin hedef kitleye uygun olması, hedef kitleyi harekete geçirecek “hemen, yeni, şimdi” gibi kelimelerin kullanılması önemli bir noktadır. Kurduğunuz cümlelerin mutlaka bir ses tonu olmalıdır bu, içeriklerin hedef kitlede daha fazla etki oluşturmasını sağlar. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise içerik metinlerinizin “kısa, net ve anlaşılır” olmasıdır.

-Görsel Metin ve Tasarımda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hedef kitleniz içerik metnini okumadan önce ilk olarak görselinize ve görsel yazınıza dikkat edecektir. Hazırladığınız görsel ve görsel metni eğer dikkat çekici olursa hedef kitlenizin içerik metnini okumasını sağlarsınız. Burada nelere dikkat etmelisiniz?

  • Görsel içerik metnini özetlemelidir.
  • Markanızın logosu görselin sağ alt köşesinde yer almalıdır.
  • Görsel metin kısa, net ve vurucu iki üç kelimelik cümleden oluşmalıdır.
  • Görsel tasarımını deneyimli bir tasarımcıya bırakarak hem yaratıcı hem de doğru bir görsel kullanımı sağlarsınız.

-Sosyal Medyada Reklam Yönetimi Nasıl Planlamalıdır?

Sosyal medyada belli bir takipçi/hayran/abone kitleniz mutlaka vardır. Peki ya sosyal medyada henüz sizi fark etmeyen hedef kitlenize nasıl ulaşacaksınız? İşte burada devreye doğru hedefleme ile yapılmış reklam yönetimi giriyor.

Sosyal medya mecralarında paylaştığınız içeriklere ya da sayfanıza doğru bir bütçe ve doğru hedefleme ile reklam vererek sizinle ilgilenecek, sizi takip edecek olan, hedef kitlenizde yer alan kullanıcılara ulaşabilirsiniz.

Doğru yapılmış bir reklam yönetimi ile rakip markalar arasında öne çıkıp, mesajınızı hedef kitleye ulaştırırsınız.

-Sayfa Moderasyonu Nasıl Yapılmalıdır?

Sayfanıza gelen mesajları ve içeriklere gelen yorumları gün içinde mutlaka kontrol etmelisiniz. İçeriklere gelen olumsuz yorumları silmek yerine çözüm sağlayan bir cevap ile yorumu yanıtlamalısınız.

-Sosyal Medya Raporu Neden Hazırlanmalıdır?

İyi analiz edilerek hazırlanmış detaylı bir aylık/haftalık rapor içerik ve reklam yönetiminizin geri dönüşü hakkında size bilgi verecektir. Böylece stratejiniz doğru mu ilerliyor? Neleri değiştirmelisiniz? Gibi soruların cevaplarını bularak sosyal medyada doğru ve etkili bir şekilde rol almaya devam edersiniz. Sosyal medya raporu hazırlamanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Siz de markanızın sosyal medya platformlarında doğru bir şekilde aktif rol almasını istiyorsanız markanızı sosyal medya uzmanına emanet etmelisiniz. Bu sayede sosyal medya yönetimi süreci doğru işler. Böylece hem dijital hedeflerinize hem satış hedeflerinize ulaşırsınız.