E-Ticarette En Başarılı 5 UX Örneği

E-Ticarette En Başarılı 5 UX Örneği

E-ticaretin küresel olarak gün geçtikçe daha fazla kullanılmasıyla beraber pazar hacmi de hızla yükselmeye devam ediyor. Kullanıcılarına kusursuz bir deneyim yaşatmak isteyen markalar, e-ticarette UX (Kullanıcı Deneyimi) kavramına giderek çok daha fazla önem veriyor.

E-Ticaret Ekosistemine İstatistiklerle Bakalım Mı?

E-ticaret ekosistemi hızlı bir şekilde büyümeye devam ederken, TÜSİAD’ın yayınladığı Nisan 2017 tarihli “Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü: E-Ticaret” adlı raporuna ait verilere bir göz atalım.

  • Küresel e-ticaret hacmi son 4 yılda 630 milyar dolardan 1,6 trilyon dolar seviyesine yükseldi.
  • Toplam perakende içerisindeki payı ise %4,2’den %8,5 seviyesine ulaştı.
  • Yeni nesil ticareti şekillendiren mobilin küresel e-ticaretteki payı ise son 4 yılda %10’dan %44 seviyesine çıktı.

Global E-ticarette rakamlar böyleyken Türkiye’de durum nasıl diyecek olursanız yine aynı rapora göre;

  • Türkiye, 2016 itibariyle 17,5 milyar TL’lik bir e-ticaret hacmine ulaştı.
  • 2012 yılında %1,7 olan perakende içerisindeki payı ise %3,5’e yükseldi.
  • Mobilin Türkiye’deki e-ticaret payı ise henüz %19 seviyesinde olsa da 2021 yılı için bu oranın %49 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

Rakamlara baktığımızda, Türkiye’nin dünya ortalamasının gerisinde kaldığını söylemek mümkün olsa da, raporda 2020 yılında küresel e-ticaret hacminin %64’ünün gelişmekte olan ülkeler tarafından gerçekleştirilmesi beklendiğini de belirtiliyor.

Raporla ilgili detaylı bilgiye www.eticaretraporu.org üzerinden ulaşabilirsiniz.

E-ticaret ekosistemindeki büyüme rekabeti de beraberinde getiriyor. Aynı ürünü sunan şirketlerin artması, alternatif ürün bulunması konusunda seçeneklerin artması, bizleri de online alışveriş konusunda daha bilinçli olmaya davet ediyor. Bu ekosistem içinde başarılı ve kalıcı olmak isteyen markaların, rakipler arasından sıyrılması için, merkeze şirketi değil, müşteriyi koyarak strateji üretmeleri gerekiyor. Durum böyleyken markalar, pazarlama stratejilerini kullanıcılarla duygusal bağ oluşturmak üzerinde yoğunlaştırıyor. E-ticarette satışa dönüşümün ve müşteri sadakatinin fiziksel mağazalara göre çok daha zor olduğunu göz önünde bulundurursak bu noktada, kullanıcı deneyimi (UX) kavramı her zamankinden daha fazla önem kazanıyor. Çünkü UX, e-ticaretin anatomisini oluşturuyor diyebiliriz.

Peki, gittikçe daha önemli hale gelen UX (User Experience) nedir, ne değildir bir bakalım;

UX (Kullanıcı Deneyimi), en basit anlamıyla, kullanımla doğrudan ilgili deneyimi ifade etse de, bu tanım içerik olarak yetersiz kalır. Çünkü UX, kendi içinde elementleri olan, kullanım zamanlamasına, konuma ve duruma göre değişkenlik gösteren geniş bir alanı kapsar. Ancak, bu konunun detaylarına girmek için belki başka bir yazıda buluşuruz.